När du väl har bestämt dig för att du vill ha en hund och har råd till det, kommer nästa problem. Du kanske inte helt har bestämt vilket ras du ska välja. Du kan välja hund efter vad du vill göra med den. Du kanske vill använda den i jakt eller bara ha den som familjehund. Det finns nämligen raser som passar mer till det ena eller det andra. I denna artikel kommer du kunna läsa om de vanligaste raserna som finns i Sverige och vad de passar bäst till.

Arbetarhundar

De vanligaste rasen i Sverige som hamnar under denna kategori är Labrador. Labradoren har ett väldigt stabilt jycke och den går att ha som både sällskap och i jakt. Den passar väldigt bra med barn och den är väldigt arbetsvillig vilket gör att man kan använda den till det mesta. Vill du ha en retriever men känner att labrador inte är rätt för dig kan du välja en tollare. Det är en mindre retriever som hämtar änder när jägarna har skjutit dem. Bor du på gård och har får och kor, kan det vara mer passande att ha en border collie som är framavlad för att valla får och boskap.

Sällskapshundar

Alla de överstående raserna passar som sällskapshundar om man är villig att aktivera dem. Det är inte tvunget att man ska vara jägare eller äga får för att ha dem, men de behöver vara sysselsatta. Är du en person som inte gillar att aktivera hunden genom hundsporter utan endast vill ha en sällskapshund, kan de mindre hundarna som chihuahua, malteser och tax passa bättre. De är nämligen vanliga så kallade knähundar som gillar att ligga och mysa i soffan men de gillar också att röra på sig. När det kommer till knähundar i Sverige tar chihuahua och pomeranian ledningen i popularietet.

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

One Comment

  1. A WordPress Commenter februari 22, 2022 at 11:57 f m - Reply

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave A Comment