Att tänka på om man ska bli hunduppfödare

Är du en av dem som drömmer om att starta upp en kennel för att föra din hunds anlag vidare, men inte vet hur du ska göra, kommer här lite tips på vad du ska tänka på om du ska bli hunduppfödare.

Att tänka på om man ska bli hunduppfödare

Det kan vara svårt att veta var du ska börja, men en början är att verkligen tänka efter om du kommer ha tiden och orken att driva en kennel. Om du bestämmer dig för att du har tiden så är nästa steg att gå en uppfödarutbildning så att du blir utbildad och mer kunnig på allt som har med det att göra. Svenska kennelklubben erbjuder hunduppfödarutbildningar, det är viktigt att vara upplyst om evetuella sjukdomar och komplikationer som kan ske under graviditet och födande av valparna.

blog-1

Rätt anledning?

Det är som sagt inte bara att para två hundar som du har. Du ska verkligen tänka efter innan du planerar att starta din kennel. Du ska ställa dig frågan: Varför vill du ha en kennel? Vill du föra din hunds anlag vidare eller vill du bara ha en “gratis valp”. Om svaret blir det senare är det inte att rekommendera att du startar en kennel överhuvudtaget. Har du däremot en väldigt duktig hund som är vältränad och fullt frisk och vill föra det vidare till nästa generation, kan du börja planera din kennel.

Ekonomisk buffert

Det är väldigt viktigt tänka på att det kostar mycket att driva en kennel. Du behöver ha en ekonomiskt buffert för att kunna komma igång. Det är inte bara att para hundarna, vänta på valparna och sedan sälja dem. Du som kennelägare kommer att få stå för kostnader som exempelvis veterinärsbesök och vaccinering av alla valparna. När valparna är 8 veckor ska de vara veterinärbesiktigade, ha fått alla vaccinationssprutor och ha stamtavla. Samt vara registrerade i SKK. Du måste dessutom veterinärsbesiktiga din hund innan den kan gå i avel och det kostar också.

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Leave A Comment