Skötsel och underhåll

Hur gör du då för att ta hand om din hund? Nybörjarmisstag är vanliga och inget att skämmas för. Du kommer att lära dig av dina misstag och för att undvika att de blir fler, kan du läsa på innan du får hem valpen. I denna artikel kommer du få lite hjälpande råd på vägen.

Motionera hunden

Motion är viktigt både för dig och valpen och som ett plus lär du också valpen att gå i koppel. Det är också ett bra tillfälle att öva kontakt med hunden och du får samtidigt möjlighet att miljöträna hunden. Detta gör du genom att ta den till olika platser som den inte är van vid. När hunden är redo kan du ta den till hundparken för att låta den träffa andra hundar.

Kloklippning, borstning och klippning

Du ska se till att klorna alltid är underhållna och klippta. Du kan redan i tidigt stadie börja träna kloklippning med din hund så att den inte förknippar kloklippning med något dåligt och blir uppstressad av det. Du bör också införskaffa dig en borste som gör att du kan borsta hundens päls. På så sätt kan du hålla koll så hunden inte får tovor, då kan du istället behöva klippa pälsen. Beroende på vilken hundras du har kan du behöva gör detta ändå eftersom vissa hundar kräver regelbunden klippning och trimmning.

Veterinärbesök vid behov

Du kommer inte behöva besöka veterinären oftare än att du vaccinerar hunden. Blir den däremot sjuk är det bästa att ta den till veterinären för vård. Annars kan det bli en dyr historia för dig.

Hundens mat

Vad ska hunden äta? Idag finns det många olika matsorter för alla hundar och det är inte så lätt att välja. Du kan prova dig fram och se vad hunden gillar. Du kan också prata med din veterinär för att se vad denne rekommenderar.