Bra att veta om man ska skaffa hund

Det är inte alltid lätt att veta vad du ger dig på när du skaffar hund. Särskilt inte när du är förstagångsägare. Många vill ta en valp för att lära känna hunden från början, men vi har också flera hundstall i Sverige där du kan adoptera en vuxen hund. I denna artikel kommer du kunna läsa om vad du ska tänka på om du skaffar en hund oavsett om det är en valp eller vuxen hund.

Ta dig tid

En hund kräver mycket tid och de första veckorna efter hundens hemkomst, bör du ta dig ledigt från jobbet för att spendera så mycket tid med den som du kan. En valp är nämligen väldigt beroende av dig som ägare under den första tiden. Även om du adopterar en vuxen hund måste du ta dig tid i början eftersom allt är nytt för hunden och den är inte van vid dig.

Ekonomin

Du bör planera din ekonomi för att veta om du har råd med en valp eller ny hund. Du vill inte lägga alla pengar på den och sedan inte ha råd med efterföljande kostnader som till exempel veterinärbesök, tillbehör och mat till hunden. Därför är det bäst att du avsätter så mycket du kan av lönen varje månad så att du har en extra budget om oväntade kostnader kommer.

Förbered

Du ska helst förbereda för valpens ankomst genom att köpa minst en valpsäng, koppel, halsband och leksaker. Du bör också ta en titt på din bostad eftersom du kan behöva valpsäkra hemmet. Det bästa är om du tar bort alla sladdar som ligger framme och har möjlighet att stänga av vissa rum som du inte vill att valpen ska ha tillgång till. Har du en trädgård kan du också behöva sätta upp ett staket så att hunden inte rymmer.